Jenama Tampon Terbaik Untuk Wanita

Pilihan utama kami: TAMPON KESELURUHAN TERBAIK Tampax Tampon Organik Tulen TAMPON NILAI TERBAIK Tampax Tampon Plastik Mutiara TAMPON ORGANIK PALING MAMPAN Tampon Kapas Organik Generasi Ketujuh TAMPON TERBAIK UNTUK PEMULA Tampax Tampon Plastik Radiant TAMPON TERBAIK...

11 Jam Tangan Rolex Terbaik untuk Lelaki

Pengasas Rolex, Hans Wilsdorf, menyukai sesuatu apabila dia menjadikan logo syarikatnya sebagai mahkota – ia kekal sebagai raja jenama jam tangan selama lebih daripada satu abad. Ekuiti jenamanya yang besar sebahagiannya kerana Rolex memberikan sedikit sahaja, kunci...

Aliran Barang Kemas Paling Hangat untuk Kekal dalam Radar Anda

Tingkatkan koleksi aksesori anda dengan anting-anting jatuh dramatik, gelang chunky dan rantai zamrud. Tidak kira gaya anda — klasik, Paris, retro, pakaian jalanan, fesyen tahun 90-an — sedikit bling yang betul boleh menjadikan keseluruhan penampilan anda menarik....

Pengering Rambut Terbaik, Diuji oleh Pakar Kecantikan

Pilihan yang paling diuji untuk semua jenis rambut, daripada rosak kepada kerinting, halus kepada keriting dan seterusnya.Salah satu kunci untuk mendapatkan blowout tahap profesional yang menakjubkan di rumah ialah pengering rambut berkualiti tinggi. Untuk hasil yang...

14 Jam Tangan Tag Heuer Terbaik untuk Lelaki

Tag Heuer paling terkenal dengan kronografnya : genre jam tangan yang diunggulinya secara menyeluruh sehinggakan pada satu ketika ia menghasilkannya untuk kebanyakan saingan Switzerland yang terkenal, termasuk Rolex . Pengasasnya, Édouard Heuer, adalah seorang...

12 Jenama Jam Tangan Breitling Terbaik Boleh Dibeli

Breitling telah menghasilkan jam tangan yang dibuat secara serius dan menarik dari segi estetika sejak tahun 1884. Ia terkenal dengan kronograf teknikal yang sangat tepat - Aviator 8, contohnya, atau Transocean Ultimate Pilot, yang menawarkan bacaan serentak dalam...

10 Teropong Terbaik untuk Melihat Setiap Perincian

Pilihan popular untuk memerhati burung, melihat bintang dan bersiar-siar
teropong terbaik
Teropong agak mudah untuk digunakan tetapi mempunyai mekanisme dalaman yang sangat kompleks — untuk dapat membesar dengan perincian yang begitu hebat adalah satu kejayaan kejuruteraan yang menakjubkan. Dan ada juga yang mengkhususkan diri untuk tugas yang anda ingin gunakan. Sama ada anda akan menonton burung atau melihat bintang di tengah malam, anda pasti inginkan set yang boleh membantu anda menikmati pengalaman tersebut sepenuhnya. Dengan begitu banyak pilihan, terdapat satu set di luar sana yang sesuai untuk anda.

The Hadiah2u Malaysia Home Improvement and Outdoor Lab suka menguji produk yang boleh mengubah pengalaman luar anda menjadi lebih baik. Kami banyak menyelidik dan memahami segala-galanya daripada mesin pemotong rumput terbaik kepada pembawa atas kereta dan penghalau nyamuk untuk memastikan anda dapat memaksimumkan masa anda di luar rumah. Untuk memilih teropong terbaik, pasukan pakar kami menyemak spesifikasi teknikal berdozen teropong di pasaran untuk mencari teropong yang mempunyai keseimbangan ciri, kos dan pembinaan berkualiti tinggi yang terbaik.

Pilihan utama kami:
1. Nikon Monarch M7 8×42 Binokular
TEROPONG KESELURUHAN TERBAIK

2. Nikon Prostaff P7 10X30
TEROPONG NILAI TERBAIK

3. Teropong Bumbung Celestron TrailSeeker 8×42
TEROPONG TERBAIK UNTUK MEMERHATI BURUNG

4. Teropong Padat Occer 12×25
TEROPONG PALING POPULAR DI AMAZON

5. Athlon Optik Midas 8×42
TEROPONG TERBAIK UNTUK MEMBURU

Teruskan membaca selepas pilihan utama kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang ciri yang paling penting untuk dicari semasa membeli-belah untuk teropong serta panduan untuk memahami spesifikasi teropong.

1. TEROPONG KESELURUHAN TERBAIK – Nikon Monarch M7 8×42 Binokular
Monarch M7 8x42 Binokular
KEBAIKAN
– Dilengkapi dengan beg pembawa
– Mengunci cincin pelarasan diopter
– Ringan

KEBURUKAN
– Mahal

Nikon Monarch M7 ialah set teropong yang berkuasa kerana pembesaran yang mengagumkan dan saiz kanta objektif (kanta lebih dekat dengan objek, bukan yang anda lihat). Ia mempunyai medan pandangan linear (FOV) 435 kaki, yang bermaksud bahawa apabila anda melihat melalui teropong, anda akan melihat kawasan setinggi 435 kaki. Di atas medan pandangan yang besar, teropong ini mempunyai fokus dekat yang agak kecil iaitu 8.2 kaki. Ini bermakna bahawa perkara paling dekat yang boleh anda fokuskan dengan teropong ini mestilah sekurang-kurangnya 8.2 kaki jauhnya. Sepasang teropong dengan fokus dekat kurang daripada 10 kaki adalah sesuai untuk burung.

Apabila menggunakan teropong, anda mempunyai dua cara utama untuk memfokus: Gelang diopter memfokuskan satu mata pada satu masa, dan tombol fokus pusat memfokuskan kedua-duanya pada masa yang sama. Mempunyai dua kaedah fokus yang berbeza ini membolehkan anda mendapatkan kejelasan optimum dengan mengambil kira sebarang isu ketajaman penglihatan pada salah satu mata anda. Apabila kami menguji teropong ini, kami menyukai cara cincin diopter dapat dikunci, menghalang sebarang pelarasan yang tidak disengajakan semasa menggunakannya. Kami juga suka bahawa kanta pada Monarch M7 mempunyai salutan khas untuk membantu meningkatkan kecerahan dan resolusi warna.

Berat Barangan: 1 paun
Pembesaran: 8x
Kanta Objektif: 42mm
Tutup Fokus: 8.2 kaki
Melegakan Mata: 17.1 mm
FOV pada 1000 ela: 435 kaki

2. TEROPONG NILAI TERBAIK – Nikon Prostaff P7 10X30
Prostaff P7 10X30
KEBAIKAN
– Boleh fokus pada sebelah mata untuk pandangan yang lebih tajam
– Salutan tambahan memberikan imej kejelasan yang lebih baik
– Selesa untuk dipegang dan digunakan

KEBURUKAN
– Kanta objektif yang lebih kecil memerlukan lebih banyak cahaya untuk melihat ciri yang menentukan

Nikon Prostaff P7 adalah teropong dengan pembesaran 10x tetapi kanta objektif yang lebih kecil iaitu 30mm, menjadikannya sesuai untuk pemerhatian siang hari. Penguji utama kami memakai cermin mata, dan dia dapat melihat dengan selesa melalui teropong tanpa sebarang vignetting tambahan yang mungkin boleh menghalang pandangannya. (Vignetting ialah bayang-bayang yang anda lihat apabila anda melihat melalui teropong yang tidak diorientasikan dengan betul pada mata anda.) Prostaff P7 disertakan dengan penutup kanta untuk kedua-dua set kanta untuk membantu melindunginya daripada calar. Kami hanya berharap penutup lensa disambungkan supaya ia tidak begitu mudah hilang. Teropong ini ringan dan agak padat, membolehkan tontonan yang selesa dengan sebelah tangan. Mereka mempunyai cincin diopter pengunci pada kanta kanta mata kanan, menghalang sebarang pelarasan yang tidak disengajakan semasa melihat.

Jenama itu mendakwa teropong itu kalis air dan kalis kabus dan salutan kanta khas membantu memberikan kejelasan dan imej yang lebih jelas. Nikon juga menambah salutan kalis minyak dan air tambahan pada kanta untuk membantu melihat semasa cuaca buruk.

Berat Barangan: 1 paun
Pembesaran: 10x
Kanta Objektif: 30 mm
Tutup Fokus: 8.2 kaki
Melegakan Mata: 15.4 mm
FOV pada 1000 ela: 346 kaki

3.TEROPONG TERBAIK UNTUK MEMERHATI BURUNG – Teropong Bumbung Celestron TrailSeeker 8×42
Teropong Bumbung TrailSeeker 8x42
KEBAIKAN
– Bidang pandangan yang besar
– Boleh digunakan dengan tripod

KEBURUKAN
– Penutup kanta tidak bertali

TrailSeeker 8×42 ialah salah satu daripada teropong aktiviti luar Celestron yang lebih berkuasa. Walaupun kami masih belum menggunakan model khusus ini, mereka mempunyai lebih 400 ulasan lima bintang di Amazon dan kami telah mendapat pengalaman hebat dengan jenama itu. Mereka mempunyai pembesaran 8x dengan kanta objektif 42 mm, yang menyamai imej yang terang, jelas dan medan pandangan yang besar (FOV). Jika anda seorang pemerhati burung, ini bermakna anda diharapkan tidak akan terlepas seekor burung walaupun ia sedang berterbangan. Anda juga boleh memberi tumpuan kepada perkara sedekat 6.5 kaki. Itulah sebabnya kami tidak terkejut seorang pengulas dalam talian dengan jelas menyatakan teropong ini adalah “penukar permainan untuk memerhati burung.”

Agar teropong menjadi paling berkesan, salutan khas diletakkan pada kanta dan prisma dalam teropong untuk meningkatkan cahaya yang dibawa masuk. Ini membantu meningkatkan resolusi dan kontras perkara yang anda lihat dan menunjukkan warna dengan lebih jelas.

Berat Barangan: 1.45 paun
Pembesaran: 8x
Kanta Objektif: 42 mm
Tutup Fokus: 6.5 kaki
Melegakan Mata: 17 mm
FOV pada 1000 ela: 426 kaki

4. TEROPONG PALING POPULAR DI AMAZON – Teropong Padat Occer 12×25
Teropong Padat 12x25
KEBAIKAN
– Boleh selesa dalam satu tangan
– Pembesaran berkuasa

KEBURUKAN
– Bidang pandangan yang lebih kecil

Binokular Kompak Occer 12×25 ialah teropong terlaris di Amazon dengan lebih 14,000 ulasan lima bintang. Mereka mempunyai pembesaran 12x yang sangat kuat, tetapi kanta objektif 25 mm yang lebih kecil. Walaupun anda akan mempunyai medan pandangan yang lebih kecil iaitu 273 kaki, ini masih menawarkan pembesaran yang kuat untuk sepasang teropong yang lebih murah. Mereka mempunyai eyecup boleh dipanjangkan untuk mengelakkan kaca daripada menyentuh kaca jika anda seorang pemakai cermin mata, dan cengkaman getah tidak licin mereka berasa selesa dalam satu tangan. Teropong mempunyai penyesuai tali leher terbina dalam dan disertakan dengan tali leher. Ia juga disertakan dengan kain pembersih khas untuk melindungi kanta daripada calar.

Menggunakan prisma Bak4, teropong ini mempunyai kontras dan resolusi yang lebih baik daripada purata. Occer juga meletakkan salutan khas pada kanta untuk meningkatkan penghantaran cahaya, yang kemudiannya memberikan imej yang lebih cerah dan jelas. Seorang pengulas yang disahkan merumuskannya dengan baik dengan berkata, “Bidang pandangannya bagus, imejnya jelas, ia berasa pepejal dan ia lebih ringan daripada yang lebih mahal.”

Berat Barangan: 0.9 paun
Pembesaran: 12x
Kanta Objektif: 25 mm
Tutup Fokus: 16 kaki
Melegakan Mata: 20 mm
FOV pada 1000 ela: 273 kaki

5. TEROPONG TERBAIK UNTUK MEMBURU – Athlon Optik Midas 8×42
Midas 8x42
KEBAIKAN
– Argon-purged untuk rintangan kelembapan yang lebih kuat
– Ringan

KEBURUKAN
– Sesetengah pengulas menyatakan perihalan fokus rapat adalah tidak tepat

Athlon telah berada dalam permainan skop untuk masa yang sangat lama. Jenama ini terkenal dengan optik sukannya (cth, skop pengesan, skop senapang, dsb.) serta teropong. Teropong Midas ini diiklankan untuk memerhati burung, melihat alam umum dan juga memburu. Mereka mempunyai FOV yang luas, membolehkan lebih banyak ruang untuk melihat pergerakan. Mereka ringan — hanya di bawah 1.5 paun — menjadikannya mudah untuk dibawa mendaki atau bersiar-siar. Ia tahan lama dengan bahagian luar bergetah, dan ia dibersihkan dengan argon untuk membantu memberikan pengedap kalis lembapan yang lebih kuat. Jika anda memakai cermin mata, ia mempunyai pelega mata 17.2 mm, bermakna anda mempunyai sedikit ruang, jadi anda tidak perlu menekan cermin mata anda pada teropong.

Walaupun kami belum mempunyai masa langsung dengan teropong ini, jenama itu mendakwa mereka mempunyai salutan khas pada setiap kepingan kaca untuk membantu meningkatkan prestasi teropong. Mereka ambil perhatian bahawa salutan direka untuk membantu meningkatkan penghantaran cahaya, yang diterjemahkan kepada imej kontras tinggi dengan pengekalan warna yang hebat.

Berat Barangan: 1.45 paun
Pembesaran: 8x
Kanta Objektif: 42 mm
Tutup Fokus: 6.5 kaki
Melegakan Mata: 17.2 mm
FOV pada 1000 ela: 426 kaki

6. TEROPONG TERBAIK UNTUK KEMBARA BERJALAN KAKI – Vortex Optics Diamondback HD Binoculars 10×42
Teropong HD Diamondback 10x42
KEBAIKAN
– Penutup kanta objektif yang ditambat
– Jaminan seumur hidup

KEBURUKAN
– Tidak sesuai untuk melihat perkara yang sangat jauh

Vortex Diamondback HD Binoculars ialah teropong pembesaran 10x yang berkuasa, dengan kanta objektif 42 mm. Kedua-dua kanta dan prisma di dalam teropong disalut untuk memberikan imej yang paling tepat warna. Panjang minimum yang boleh difokuskan oleh teropong ialah 5 kaki, yang bagus jika anda ingin melihat perkara yang berdekatan. Terdapat medan pandangan linear 330 kaki setiap 1000 ela, jadi anda mendapat medan pandangan yang agak besar. Walaupun Vortex mengatakan teropong ini tahan lama kerana penutup getahnya, jika ada sesuatu yang pecah, Vortex mempunyai waranti tanpa soalan seumur hidup di mana jenama itu akan membaiki atau menggantikan teropong yang rosak secara percuma . Ramai pengulas dalam talian menyatakan mereka kagum bukan sahaja dengan teropong tetapi dengan perkhidmatan pelanggan yang luar biasa.Tidak hairanlah teropong ini mempunyai lebih 5,500 penarafan lima bintang di Amazon!

Berat Barangan: 1.3 paun
Pembesaran: 10x
Kanta Objektif: 42mm
Tutup Fokus: 5 kaki
Melegakan Mata: 15mm
FOV pada 1000 ela: 330 kaki

7. TEROPONG TERBAIK UNTUK PEMULA – Teropong Bushnell Engage X 10×42
Teropong X 10x42
KEBAIKAN
– Waranti 20 tahun
– Ringan
– Penilaian Kalis Air IPX7

KEBURUKAN
– Fokus dekat yang panjang sangat sesuai untuk item yang berdekatan

Bushnell telah mencipta peralatan sukan optik dan luaran sejak tahun 1940-an, dan teropong ini mendapat penilaian tertinggi di tapak web Bushnell. Ia ringan (di bawah 1.5 paun) dan sangat tahan terhadap air dengan penarafan IPX7, bermakna ia dilindungi daripada perendaman sementara dalam air. Dan walaupun kami tidak berpeluang untuk menguji ciri ini, teropong ini menampilkan sesuatu yang dipanggil penghalang EXO, yang merupakan ciri eksklusif Bushnell yang, menurut jenama itu, sepatutnya “memberikan imej yang jelas tidak kira cuaca. ” Dan sekiranya berlaku kerosakan pada peranti, Bushnell mempunyai waranti penuh selama 20 tahun .

Kanta bersalut sepenuhnya, memberikan kejelasan yang hebat pada setiap masa sepanjang hari. Walaupun kami tidak menggunakan peranti ini, seorang pengulas Amazon berkata, “Kanta jernih yang cantik, mudah dilaraskan untuk memfokus dengan cepat… akan mengesyorkan untuk menonton alam semula jadi.”

Berat Barangan: 1.4 paun
Pembesaran: 10x
Kanta Objektif: 42 mm
Tutup Fokus: 15 kaki
Melegakan Mata: 18 mm
FOV pada 1000 ela: 305 kaki

8. TEROPONG TERBAIK UNTUK JARAK – Teropong Definisi Tinggi Adasion 12×42
Teropong Definisi Tinggi 12x42
KEBAIKAN
– Panjang melegakan mata yang baik untuk orang yang memakai cermin mata
– Dilengkapi dengan tripod dan penyesuai telefon

KEBURUKAN
– Penarafan IP yang lebih rendah untuk air bermakna rintangan air, tetapi bukan kalis air

Adasion ialah syarikat optik yang membuat teropong dan monokular dan Teropong Definisi Tinggi 12×42 ialah penjual terbaik ketiga Amazon, dengan lebih 10,500 ulasan lima bintang. Pembesaran 12x yang sangat kuat dan kanta lebar 42mm akan meningkatkan menonton burung atau bersiar-siar anda. Ia mempunyai penutup mata boleh laras, yang boleh memanjangkan kelegaan mata untuk pemakai cermin mata daripada 13.6mm kepada 19.6mm. Kanta mata besar 18mm membolehkan anda melihat lebih banyak dan menggunakan sepenuhnya pembesaran 12x. Jika anda bimbang untuk memegang teropong ini, ia disertakan dengan tripod dan penyesuai telefon pintar, yang merupakan faedah yang jarang berlaku yang sesuai untuk membantu pengamat burung mengambil gambar yang hebat.

Menggunakan pelbagai salutan untuk kanta menghasilkan kontras yang mengagumkan dan memberikan pengimejan warna berkualiti tinggi. Teropong ini ringan, hanya kira-kira satu paun, jadi jangan risau tentang membawanya semasa mendaki. Roda fokus pusat memfokuskan kedua-dua mata serentak, dan diopter memfokuskan mata kanan, yang membantu memberikan ketajaman penglihatan yang lebih baik antara kedua-dua mata. Ia juga mempunyai penarafan IP55, bermakna ia mempunyai rintangan yang hebat terhadap kotoran dan rintangan air yang baik.

Berat Barangan: 1.3 paun
Pembesaran: 12x
Kanta Objektif: 42mm
Tutup Fokus: T/A
Melegakan Mata: 19.2 mm
FOV pada 1000 ela: 367 kaki

9. TEROPONG KOMPAK TERBAIK – Teropong Ringan Kompak POLDR 8×21
Teropong Ringan Kompak 8x21
KEBAIKAN
– Baik untuk perjalanan
– Sesuai untuk kanak-kanak
– Cukup padat untuk digunakan dengan satu tangan

KEBURUKAN
– Kanta objektif yang lebih kecil

Teropong POLDR 8×21 ini bukan sahaja sangat berpatutan tetapi juga teropong kedua paling popular di Amazon ! Dengan lebih 5000 penarafan lima bintang, pengulas menyukai saiz dan betapa mudahnya mereka melakukan perjalanan. Seorang pengulas malah berkata, “Anda tidak akan percaya betapa hebatnya teropong ini. Kami menggunakannya di teater dan ia sempurna. ” Walaupun ini mempunyai cincin fokus pusat yang memfokuskan kedua-dua mata sekaligus, ia juga mempunyai pelarasan diopter pada mata kanan. Ini adalah untuk mengambil kira sebarang perbezaan visual untuk mata anda untuk memastikan anda melihat imej paling tajam yang mungkin.

Teropong ini mempunyai bidang pandangan yang luar biasa 369 kaki pada 1000 ela. Teropong ini sesuai untuk apa sahaja yang melibatkan perjalanan atau mendaki, kerana ia sangat ringan dan padat. Mereka mempunyai kelegaan mata 16mm, yang merupakan berita baik untuk orang yang memakai cermin mata.

Berat Barangan: 0.4 paun
Pembesaran: 8x
Kanta Objektif: 21mm
Tutup Fokus: 10 kaki
Melegakan Mata: 16mm
FOV pada 1000 ela: 369 kaki

10. TEROPONG TERBAIK UNTUK MENATAP BINTANG – Teropong Celestron SkyMaster 25X100
Teropong SkyMaster 25X100
KEBAIKAN
– Pembesaran yang sangat kuat
– Hebat untuk jarak ultra-jauh dan menonton malam

KEBURUKAN
– Berat dan besar

Celestron telah menjalankan perniagaan sejak 1964, menghasilkan optik yang sangat berkuasa tinggi dan berkualiti tinggi daripada teleskop kepada mikroskop. Dengan teropong Skymaster 25×100, mereka telah menghasilkan teropong yang sangat kuat. Ia mempunyai pembesaran 25x dan kanta objektif 100 mm. Oleh itu, mereka bukan sahaja mengezum hampir dua kali ganda jumlah baki teropong dalam senarai, tetapi mereka juga mempunyai kanta objektif terbesar setakat ini. Kanta sebesar ini membolehkan lebih banyak cahaya masuk, menjadikannya sesuai untuk melihat bintang pada waktu malam atau aktiviti cahaya malap yang lain.

Ini adalah teropong Porro Prism, jadi ia mempunyai pemantulan cahaya yang sangat baik, memberikan anda imej berkualiti tinggi. Dengan kanta berbilang salutan prisma Bak4, Skymaster 25×100 mampu menghasilkan imej berwarna lebih cerah. Teropong ini tidak dimaksudkan untuk tontonan jarak dekat. Ia mempunyai fokus rapat terpanjang daripada mana-mana teropong lain dalam senarai ini, pada 80 kaki bermakna anda hanya boleh fokus pada perkara yang sekurang-kurangnya 80 kaki jauhnya. Kerana ini adalah satu set teropong yang besar, beratnya hampir 9 paun. Itu boleh menjadi satu perjuangan untuk memegang mata anda sepanjang masa, tetapi mereka mempunyai penyesuai tripod terbina dalam jika anda ingin menambah pangkalan ultra-stabil.

Berat Barangan: 8.75 paun
Pembesaran: 25x
Kanta Objektif: 100 mm
Tutup Fokus: 80 kaki
Melegakan Mata: 15mm
FOV pada 1000 ela: 156 kaki

Bagaimana kami memilih teropong terbaik?

Walaupun kami hanya menggunakan beberapa produk dalam pusingan ini setakat ini, kami meneliti pasaran secara menyeluruh untuk menentukan pilihan kami bagi memastikan ia mempunyai keseimbangan atribut dan ciri prestasi yang terbaik. Pakar kami memahami fizik pembinaan binokular dan sifat-sifat kanta yang berkesan, jadi kami menyelidik produk terlaris dan produk baharu daripada jenama yang telah kami uji dan gemari, untuk mencari yang terbaik daripada yang terbaik untuk anda.

Bagaimanakah teropong berfungsi?

Binokular menggunakan prisma untuk membesarkan objek yang jauh. Prisma ialah kepingan kaca tebal yang membantu mengarahkan cahaya melalui teropong. Apabila cahaya menembusi prisma, setiap pantulan yang dihasilkannya membantu untuk membesarkan imej dan menghalakannya — dan mengarahkannya dengan betul — ke mata anda.

Terdapat dua jenis teropong prisma: prisma Porro dan prisma bumbung. Pendek kata, prisma Porro cenderung lebih berat tetapi mempunyai sifat reflektif yang hebat. Sifat reflektif ini cenderung untuk memberikan kualiti cahaya yang lebih baik dan boleh menghasilkan imej yang lebih jelas. Prisma Porro lebih mudah dibuat, yang menjadikannya lebih murah dan lebih mudah diakses. Sebaliknya, prisma bumbung lebih ringan, lebih tahan lama, cenderung mempunyai reka bentuk yang lebih moden dan secara keseluruhan boleh memberikan pembesaran yang lebih kuat. Mereka cenderung lebih mahal kerana cara prisma dibina. Selain itu, agar kualiti imej prisma Bumbung menjadi sekuat prisma Porro, prisma perlu disalut. Lebih lanjut mengenai itu di bawah.

Jadi Prisma mana yang lebih baik? Ia bergantung kepada apa yang anda perlukan. Walaupun anda boleh mendapatkan teropong prisma Porro yang lebih murah dengan imej berkualiti hebat, anda akan kehilangan ketahanan yang disediakan oleh teropong prisma Bumbung. Dan pada masa yang sama, jika anda mempunyai bajet, mengapa membayar teropong prisma Bumbung jika Porro boleh melakukan hampir sama? Pakar kami percaya bahawa jika anda seorang pengguna teropong yang lebih kasual, gunakan prisma Porro kerana anda masih dapat melihat beberapa imej berkualiti tinggi yang hebat dengan harga yang jauh lebih murah. Jika anda mencari teropong gaya profesional yang dibina dengan baik, tahan lama, dapatkan prisma Bumbung — bersalut ideal untuk menyediakan jenis teropong prisma Porro berkualiti yang sama.

Bagaimana untuk membeli teropong?

Terdapat banyak jargon teknikal yang mengelilingi pemasaran teropong. Di bawah, temui beberapa istilah yang anda boleh jangkakan untuk melihat apabila anda membeli-belah untuk satu set:

✔️ Kanta Cermin vs. Kanta Objektif: Kanta kanta mata ialah apa yang anda lihat, dan kanta objektif ialah kanta yang lebih besar di sisi lain . Kanta objektif yang lebih besar membolehkan lebih banyak cahaya bersinar, membolehkan pandangan yang lebih tepat tentang perkara yang anda lihat. Kanta objektif yang lebih besar juga membawa kepada medan pandangan yang lebih besar, supaya anda boleh melihat kawasan yang lebih besar.

✔️Medan Pandangan Linear (FOV): Medan pandangan linear ialah berapa banyak yang boleh anda lihat dalam pandangan lurus dari teropong. Ia biasanya diukur dalam kaki setiap 1000 ela. Contohnya, jika anda mempunyai FOV linear 300 kaki/1000 ela, ini bermakna apabila anda berada pada jarak 1000 ela, ketinggian imej yang anda lihat ialah 300 kaki. Ini adalah maklumat penting kerana bergantung pada perkara yang anda lihat, lebih banyak anda boleh lihat, lebih banyak anda boleh tangkap, sama ada haiwan, buruj atau sukan.

✔️Pembesaran x Kanta Objektif (cth, “10×42”): Konfigurasi nombor ini akan muncul pada semua teropong yang anda beli. Nombor pertama menandakan tahap pembesaran dan nombor kedua ialah saiz kanta objektif dalam milimeter. Untuk sepasang teropong 10×42, “10” akan mewakili pembesaran 10x dan “42” akan mewakili kanta objektif dengan diameter 42 mm. Ini adalah cara terpantas untuk memilih teropong. Saiz yang berbeza akan memberikan faedah yang berbeza. Contohnya, jika anda mendaki, anda memerlukan teropong yang lebih kecil kerana ia akan menjadi lebih ringan dan lebih padat untuk dibawa ke mana-mana, jadi pilih peranti dengan kanta objektif yang lebih kecil. Tetapi jika anda akan menonton sukan dari bahagian mimisan, anda memerlukan lensa yang lebih besar, supaya anda boleh melihat lebih banyak perkara yang sedang berlaku. Majoriti teropong adalah antara pembesaran 8x dan 10x. Jika anda kebetulan menggunakannya semasa bergerak, 8x juga akan memberikan tontonan yang lebih stabil daripada 10x. Pembesaran menguatkan pergerakan tangan anda, jadi teropong dengan kuasa pembesaran lebih daripada 10 akan menjadi lebih sukar untuk distabilkan.

✔️ Vignetting:Jika anda pernah melihat melalui teropong dan kelihatan seperti bayang-bayang menghampiri bahagian tengah imej, itu vignetting. Vignetting berlaku apabila teropong tidak diorientasikan dengan betul pada mata anda, dan pemakai cermin mata lebih terdedah kepadanya. Untuk mengelakkannya, cari teropong dengan pelega mata yang lebih besar atau boleh laras.

✔️ Jarak Antara Murid(IPD):Jarak antara murid ialah jarak antara pusat murid kiri dan kanan anda. Padankan IPD mata anda dan teropong anda dengan memutarkan tong ke dalam atau keluar sehingga anda melihat satu imej tanpa teduhan.

✔️ Argon- lwn. Dibersihkan Nitrogen: Teropong biasanya diisi dengan gas tidak reaktif, seperti nitrogen atau argon. Beginilah cara teropong kekal bebas lembapan, sekali gus menjadikannya kalis kabus dan kalis air (ke tahap tertentu). Pembersihan nitrogen cenderung menjadikan teropong lebih murah, tetapi pembersihan argon cenderung menghasilkan pengedap kelembapan yang lebih baik.

✔️ Tutup Fokus: Ini adalah jarak terdekat yang boleh difokuskan oleh sepasang teropong. Binokular memerhati burung yang baik cenderung mempunyai fokus rapat kurang daripada 10 kaki.

✔️ Gelang/Pelarasan Diopter: Terdapat dua elemen untuk memfokus teropong: roda fokus pusat (yang memfokuskan kedua-dua mata pada masa yang sama) dan gelang diopter (yang memfokuskan mana-mana mata diopter disambungkan). Cincin diopter membolehkan anda membuat sedikit pelarasan pada fokus pada satu mata jika mata anda memfokus sedikit berbeza.

Apa yang perlu dicari semasa membeli teropong?

✔️ Salutan Lensa: Salutan kanta memberikan sifat penghantaran cahaya yang lebih baik dalam teropong, membolehkan kejelasan yang lebih tinggi dalam imej. Terdapat istilah yang berbeza untuk tahap salutan yang berbeza, daripada yang paling sedikit bersalut kepada yang paling bersalut: bersalut, bersalut penuh, bersalut berbilang dan bersalut sepenuhnya. Anda mahukan salutan sebanyak mungkin, kerana lebih banyak ia disalut, lebih baik pemantulan dan imej yang lebih tajam dan jelas.

✔️ Salutan Prisma: Memandangkan prisma bumbung tidak mencerminkan prisma Porro, prisma itu sendiri perlu disalut untuk membantu menghasilkan imej yang lebih jelas. Dua salutan utama yang perlu dicari ialah salutan fasa dan salutan dielektrik. Walaupun terdapat beberapa yang lain, mempunyai salutan fasa atau/dan salutan dielektrik menghasilkan hasil yang terbaik. Salutan dielektrik memberikan lebih banyak warna kepada imej, dan salutan fasa menghalang kehilangan resolusi, menghasilkan imej kontras yang lebih tinggi.

✔️ Pelega Mata: Ini ialah jarak maksimum dari kanta kanta mata ke mata di mana keseluruhan medan pandangan boleh dilihat tanpa vigneting. Lebih besar nombor ini, lebih mudah untuk menggunakan teropong semasa memakai cermin mata.

✔️ Jenis Kaca Prisma: Terdapat dua jenis utama kaca Prisma: Bak4 dan Bk-7. Bak4 menggunakan kaca yang lebih baik dengan indeks biasan yang lebih tinggi. Ini bermakna cahaya bergerak lebih perlahan melalui teropong, menjadikan imej lebih jelas dan terang. Bak4 juga cenderung lebih bulat daripada Bk-7, jadi apabila anda melihat melalui teropong, anda mendapat pandangan yang lebih bulat. Walaupun Bk-7 tidak begitu baik, ia cenderung lebih murah dan ia masih boleh menyelesaikan kerja.

✔️ Penarafan IP:Penarafan IP ialah standard profesional yang dibangunkan olehSuruhanjaya Elektroteknikal Antarabangsa. Ini ialah penilaian untuk menentukan rintangan produk terhadap habuk dan cecair. Ia dibaca “IPXX,” di mana “X” pertama mewakili habuk dan “X” kedua mewakili cecair. Lebih tinggi nombor, lebih baik peranti dimeteraikan daripada objek luaran. Penarafan habuk boleh naik sehingga 6, manakala penarafan bendalir boleh naik hingga 9.

✔️ Aksesori: Kebanyakan teropong datang dengan lampiran asas. Ini bermakna sarung tangan, penutup kanta, tali leher dan kain pembersih kanta. Memandangkan teropong boleh menjadi agak berat, ia biasanya boleh disesuaikan dengan tripod, walaupun tripod biasanya dijual secara berasingan. Anda biasanya boleh membeli penyesuai telefon yang membolehkan anda meletakkan telefon anda pada kedudukan yang sempurna untuk melihat melalui teropong dan mengambil gambar.

Jenama Tampon Terbaik Untuk Wanita

Pilihan utama kami: TAMPON KESELURUHAN TERBAIK Tampax Tampon Organik Tulen TAMPON NILAI TERBAIK Tampax Tampon Plastik Mutiara TAMPON ORGANIK PALING MAMPAN Tampon Kapas Organik Generasi Ketujuh TAMPON TERBAIK UNTUK PEMULA Tampax Tampon Plastik Radiant TAMPON TERBAIK...

11 Jam Tangan Rolex Terbaik untuk Lelaki

Pengasas Rolex, Hans Wilsdorf, menyukai sesuatu apabila dia menjadikan logo syarikatnya sebagai mahkota – ia kekal sebagai raja jenama jam tangan selama lebih daripada satu abad. Ekuiti jenamanya yang besar sebahagiannya kerana Rolex memberikan sedikit sahaja, kunci...

Aliran Barang Kemas Paling Hangat untuk Kekal dalam Radar Anda

Tingkatkan koleksi aksesori anda dengan anting-anting jatuh dramatik, gelang chunky dan rantai zamrud. Tidak kira gaya anda — klasik, Paris, retro, pakaian jalanan, fesyen tahun 90-an — sedikit bling yang betul boleh menjadikan keseluruhan penampilan anda menarik....

Pengering Rambut Terbaik, Diuji oleh Pakar Kecantikan

Pilihan yang paling diuji untuk semua jenis rambut, daripada rosak kepada kerinting, halus kepada keriting dan seterusnya.Salah satu kunci untuk mendapatkan blowout tahap profesional yang menakjubkan di rumah ialah pengering rambut berkualiti tinggi. Untuk hasil yang...

14 Jam Tangan Tag Heuer Terbaik untuk Lelaki

Tag Heuer paling terkenal dengan kronografnya : genre jam tangan yang diunggulinya secara menyeluruh sehinggakan pada satu ketika ia menghasilkannya untuk kebanyakan saingan Switzerland yang terkenal, termasuk Rolex . Pengasasnya, Édouard Heuer, adalah seorang...

12 Jenama Jam Tangan Breitling Terbaik Boleh Dibeli

Breitling telah menghasilkan jam tangan yang dibuat secara serius dan menarik dari segi estetika sejak tahun 1884. Ia terkenal dengan kronograf teknikal yang sangat tepat - Aviator 8, contohnya, atau Transocean Ultimate Pilot, yang menawarkan bacaan serentak dalam...