Jenama Tampon Terbaik Untuk Wanita

Pilihan utama kami: TAMPON KESELURUHAN TERBAIK Tampax Tampon Organik Tulen TAMPON NILAI TERBAIK Tampax Tampon Plastik Mutiara TAMPON ORGANIK PALING MAMPAN Tampon Kapas Organik Generasi Ketujuh TAMPON TERBAIK UNTUK PEMULA Tampax Tampon Plastik Radiant TAMPON TERBAIK...

11 Jam Tangan Rolex Terbaik untuk Lelaki

Pengasas Rolex, Hans Wilsdorf, menyukai sesuatu apabila dia menjadikan logo syarikatnya sebagai mahkota – ia kekal sebagai raja jenama jam tangan selama lebih daripada satu abad. Ekuiti jenamanya yang besar sebahagiannya kerana Rolex memberikan sedikit sahaja, kunci...

Aliran Barang Kemas Paling Hangat untuk Kekal dalam Radar Anda

Tingkatkan koleksi aksesori anda dengan anting-anting jatuh dramatik, gelang chunky dan rantai zamrud. Tidak kira gaya anda — klasik, Paris, retro, pakaian jalanan, fesyen tahun 90-an — sedikit bling yang betul boleh menjadikan keseluruhan penampilan anda menarik....

Pengering Rambut Terbaik, Diuji oleh Pakar Kecantikan

Pilihan yang paling diuji untuk semua jenis rambut, daripada rosak kepada kerinting, halus kepada keriting dan seterusnya.Salah satu kunci untuk mendapatkan blowout tahap profesional yang menakjubkan di rumah ialah pengering rambut berkualiti tinggi. Untuk hasil yang...

14 Jam Tangan Tag Heuer Terbaik untuk Lelaki

Tag Heuer paling terkenal dengan kronografnya : genre jam tangan yang diunggulinya secara menyeluruh sehinggakan pada satu ketika ia menghasilkannya untuk kebanyakan saingan Switzerland yang terkenal, termasuk Rolex . Pengasasnya, Édouard Heuer, adalah seorang...

12 Jenama Jam Tangan Breitling Terbaik Boleh Dibeli

Breitling telah menghasilkan jam tangan yang dibuat secara serius dan menarik dari segi estetika sejak tahun 1884. Ia terkenal dengan kronograf teknikal yang sangat tepat - Aviator 8, contohnya, atau Transocean Ultimate Pilot, yang menawarkan bacaan serentak dalam...

15 Basikal Elektrik Terbaik, Diuji untuk Setiap Jenis Penunggang

Termasuk e-basikal gunung, step-through dan lipat.

Jika berbasikal di sekitar kawasan kejiranan anda atau berulang-alik ke tempat kerja dengan basikal adalah kaedah senaman atau cara pengangkutan pilihan anda, basikal elektrik boleh meningkatkan rutin harian anda dengan serius. Basikal elektrik dilengkapi dengan motor dan bateri yang menyediakan pelbagai tahap bantuan pedal untuk menjadikan berbasikal lebih mudah dan pantas. Sama ada anda membawa barangan runcit dari kedai atau merancang perjalanan mencabar dengan laluan basikal semua rupa bumi, e-basikal berpotensi menjadi cara kegemaran anda untuk bersiar-siar.

Tetapi dengan pelbagai pilihan yang tersedia di kedai basikal dalam talian , mencari e-basikal yang sesuai untuk gaya hidup anda boleh menjadi sukar. Itulah sebabnya kami telah memilih senarai basikal elektrik terbaik 2023 ini.

Pilihan utama kami:
1. BASIKAL ELEKTRIK KESELURUHAN TERBAIK
VanMoof A5

2. BASIKAL ELEKTRIK NILAI TERBAIK
Lectric XP Lite

3. BASIKAL GUNUNG ELEKTRIK TERBAIK
Pengembaraan Aventon

4. ELEKTRIK BEACH CRUISER TERBAIK
SixThreeZero EVRYjourney BARU 500W

5. BASIKAL ELEKTRIK TERBAIK UNTUK BANDAR
Basikal Keutamaan E-Bike Semasa

6. BASIKAL ELEKTRIK KARGO SEDERHANA TERBAIK
Rad Power RadCity 5 Plus

7. BASIKAL ELEKTRIK LANGKAH LALU TERBAIK
Caj Basikal Elektrik Comfort

8. BASIKAL ELEKTRIK PALING SELESA
Electra Townie Pergi! Langkah Lalu 7D

9. BASIKAL ELEKTRIK KELAJUAN TINGGI TERBAIK
Denago City Model 1 Step-Thru

10. BASIKAL ELEKTRIK PRAKTIKAL TERBAIK
Cannondale Treadwell Neo 2 Remixte

Di Hadiah2u Malaysia, penganalisis, jurutera dan pakar kami menguji semua jenis peralatan senaman dengan teliti , termasuk elips bawah meja dan basikal senaman . Dalam penilaian e-basikal kami baru-baru ini, kami menguji hampir dua dozen model dengan teliti , menilai prestasi, kualiti tunggangan, keselamatan dan kestabilan, kemudahan penggunaan dan keselesaan mereka. Walaupun basikal elektrik boleh menjadi pelaburan yang besar, kami telah memasukkan pilihan pada setiap titik harga daripada jenama terkemuka yang turut mendapat maklum balas positif daripada pengulas dalam talian.

“E-basikal bantuan pedal ialah mesin yang luar biasa dan praktikal yang menawarkan fleksibiliti yang tiada tandingan, membolehkan anda menyesuaikan diri dengan tahap kecergasan atau kecekapan yang diingini yang diperlukan dalam sebarang situasi tertentu,” kata Ketua Juruteknologi Institut GH Rachel Rothman, yang menyelia proses ujian kami. Semasa anda meneroka cadangan kami, sila ingat bahawa memakai topi keledar basikal (seperti topi keledar ABUS yang menerima maklum balas positif daripada penguji kami) adalah penting untuk keselamatan berbasikal, terutamanya kerana sesetengah e-basikal boleh mencapai kelajuan tertinggi sehingga 28 bsj.

Pada penghujung panduan ini, anda akan mendapat lebih banyak maklumat tentang proses ujian kami untuk basikal elektrik, bersama-sama dengan petua berguna untuk membeli-belah dan pecahan komprehensif pelbagai jenis e-basikal.

1. BASIKAL ELEKTRIK KESELURUHAN TERBAIK – VanMoof A5

A5

KEBAIKAN
– Paparan LED pada hendal
– Sistem keselamatan bersepadu
– Direka bentuk untuk penyelenggaraan yang rendah

KEBURUKAN
– Mahal

Selama bertahun-tahun, kami telah menguji pelbagai model basikal elektrik VanMoof secara meluas dan secara konsisten mendapati diri kami tertarik kembali kepada jenama itu. Walaupun pilihan keseluruhan terbaik kami sebelum ini, VanMoof’s X3 , kini telah habis dijual secara kekal, kami berasa yakin bahawa model A5 yang lebih baharu adalah sama mengagumkannya. Walaupun ia didatangkan dengan tanda harga yang lebih tinggi, e-basikal ini padat dengan ciri teknologi canggih yang direka untuk meningkatkan pengalaman menunggang anda, sama ada anda mengemudi jalanan bandar atau menerokai denai luar jalan.

Satu ciri yang menonjol ialah bar hendal, yang dilengkapi dengan paparan LED yang menunjukkan hayat bateri dan kelajuan dengan mudah pada paras mata, membolehkan anda mengekalkan tumpuan anda di jalan raya — butiran keselamatan yang amat kami hargai. Selain itu, aplikasi VanMoof membolehkan anda mengecas telefon pintar anda dan menjejaki statistik menunggang anda. Bagi pengguna iPhone, basikal itu boleh didapati menggunakan rangkaian Cari Saya Apple, menambah lapisan keselamatan tambahan.

Pilihan reka bentuk yang mesra pengguna dan mementingkan keselamatan basikal ini juga tidak berakhir di situ. Sistem kunci tendangan membolehkan anda mengamankan basikal anda dengan mudah dengan ketukan jari kaki anda. Kami juga kagum dengan sistem keselamatan bersepadu, yang termasuk penggera dan fungsi mematikan basikal automatik, menghalang percubaan kecurian. Selain itu, VanMoof menawarkan aksesori pilihan seperti rak depan dan belakang untuk storan optimum (walaupun perlu diperhatikan bahawa beberapa motosikal lain dalam senarai kami sudah menyertakan penyelesaian storan ini tanpa kos tambahan). Dengan reka bentuk penyelenggaraan yang rendah, e-basikal berteknologi tinggi ini merupakan satu pelaburan, tetapi ia berpotensi menjimatkan wang anda untuk pembaikan dalam jangka masa panjang.

Bateri: 463 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 34 hingga 87 batu | Berat: 48.5 lbs.

2. BASIKAL ELEKTRIK NILAI TERBAIK – Lectric XP Lite
XP Lite
KEBAIKAN
– Harga mampu milik
– Paparan besar dan jelas
– Padat dan boleh dilipat

KEBURUKAN
– Persediaan gear tunggal boleh mengakibatkan peralihan yang janggal
– Tidak stabil seperti model mahal yang kami uji

Lectric XP Lite menonjol sebagai salah satu basikal elektrik paling berpatutan di pasaran — hampir separuh daripada kos kebanyakan e-basikal — dan prestasinya juga tidak mengecewakan. “Lectric menawarkan peralihan yang agak lancar, hendal yang selesa dan keseluruhan perjalanan yang menyenangkan,” kata Rothman. Penguji kami menghargai ciri seperti paparan yang besar dan jelas, bateri ion litium 48V boleh tanggal, lima tahap bantuan pedal dan pendikit untuk saat-saat rangsangan tambahan diperlukan. Tetapi kami amat menyukai kekompakannya, kerana ia boleh dilipat dengan mudah kepada saiz yang lebih kecil, menjadikan penyimpanan di garaj yang sesak atau pangsapuri kecil menjadi mudah .

Walau bagaimanapun, sesetengah kakitangan kami berpendapat Lectric tidak memberikan tahap prestasi lancar dan kestabilan yang sama seperti beberapa e-basikal lain yang kami uji. “Basikal itu mempamerkan pecutan tersentak apabila menggunakan pendikit, dan persediaan gear tunggal menghasilkan peralihan yang janggal antara komponen elektronik berkuasa dan pengayuh manual,” kata Pembantu Makmal GH Nikolas Greenwald .

Walaupun kami lebih suka memasukkan penukaran gear, kami berpendapat basikal serba boleh ini mesra pengguna, mudah dan sesuai untuk penunggang dari pelbagai ketinggian. Jika anda sedang mencari e-basikal yang menawarkan titik harga mesra bajet dan pengalaman menunggang yang mantap, Lectric XP Lite ialah pilihan yang sesuai.

Bateri: 375 Wj | Motor: 720 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 40 batu | Berat: 46 lbs.

3. BASIKAL GUNUNG ELEKTRIK TERBAIK – Pengembaraan Aventon
Pengembaraan
KEBAIKAN
– Reka bentuk lasak untuk kegunaan semua rupa bumi
– Perjalanan yang lancar dan stabil
– Bateri boleh tanggal untuk mengecas mudah

KEBURUKAN
– Berat dan besar

Mencari e-basikal berkuasa yang boleh menakluki jalan yang lasak, hujan atau cerah? Jangan lihat lebih jauh daripada Aventon Aventure. Sama ada anda tinggal di bandar yang sibuk atau kawasan luar bandar, e-basikal ini direka untuk mengendalikan semuanya. Dengan tayar gemuk bersaiz 4-inci, basikal ini dengan mudah meredah jalan berlubang, batu kelikir dan rupa bumi yang tidak rata dalam ujian kami . Ini kerana ia dilengkapi dengan garpu penggantungan yang membantu menyerap sedikit kejutan apabila menghadapi ketidaksempurnaan jalan. “Ia memberikan sensasi motosikal sambil menjelmakan intipati sebenar basikal,” kata seorang penguji. “Tendangan pendikit sangat mengagumkan, dan saya berasa selamat semasa menunggang.”

Walaupun kebanyakan penguji mengakui bahawa basikal itu terasa berat dan akan mencabar untuk digunakan jika bateri mati, mereka tetap mengesyorkannya. “Tunggangan itu sangat lancar dan selesa, dan basikal itu mempamerkan kestabilan yang luar biasa,” kongsi seorang penguji. Perlu diingat bahawa Aventure memerlukan ruang storan yang luas dan mungkin tidak mudah dimuatkan ke sudut sempit. Walau bagaimanapun, bateri boleh tanggalnya menjadikan pengecasan lebih mudah.

Bateri: 720 Wj | Motor: 750 W | Kelajuan tertinggi: 28 mph | Julat anggaran maksimum: 45 batu | Berat: 73 lbs

4. ELEKTRIK BEACH CRUISER TERBAIK – SixThreeZero EVRYjourney BARU 500W
EVRYjourney BARU 500W
KEBAIKAN
– Kusyen tempat duduk yang selesa
– Mudah untuk naik dan turun
– Reka bentuk yang bergaya

KEBURUKAN
– Besar
– Tidak sesuai untuk jalan raya atau bukit yang sibuk

Jika anda sedang mencari kapal penjelajah pantai yang menawarkan kebolehcapaian yang mudah, EVRYjourney e-cruiser bukan sahaja bergaya tetapi juga sangat mesra pengguna . “Saya akan mengesyorkan basikal ini kepada sesiapa yang tinggal di tepi air,” kata penganalisis GH Emma Seymour . “Ia sangat cantik dan berasa mudah untuk ditunggang dengan atau tanpa ciri elektrik.” Dia memuji basikal itu untuk ciri-ciri intuitif dan tempat duduk yang selesa, sambil menyatakan bahawa ia memberikan pengalaman mengubah permainan dengan mengurangkan sakit punggung yang biasa dia alami selepas berbasikal.

Walaupun beberapa penguji menyebut bahawa basikal itu berasa sedikit besar, menjadikan selekoh tajam lebih mencabar, majoriti penunggang mendapati perjalanan mereka lancar dan menyeronokkan. Dari segi brek kapal penjelajah, editor GH Jacqueline Saguin menunjukkan bahawa “anda perlu menggunakan lebih sedikit tekanan pada kawalan brek untuk memperlahankan atau berhenti.” Dia mencadangkan menggunakan basikal untuk pengembaraan yang lebih ringan di taman yang tenang atau di sepanjang laluan laluan pantai dan bukannya jalan yang sibuk. Begitu juga, Rothman mendapati bahawa kapal penjelajah itu menunjukkan prestasi terbaik pada permukaan rata, dengan menyatakan bahawa dia merasakan “pecutan itu tersentak dan terlalu responsif.” Namun begitu, cruiser itu kekal sebagai e-basikal penyelenggaraan rendah dan mesra pemula. “Ia mempunyai reka bentuk yang estetik dengan warna pastel, perincian kulit tiruan dan bentuk yang diilhamkan vintaj,” kata Saguin. “Tempat duduk yang luas dan empuk memberikan keselesaan luar biasa semasa menunggang, dan saya tidak rasa perlu membongkok di atas hendal.”

Bateri: 500 Wj | Motor: 500 W | Kelajuan tertinggi: 28 mph | Julat anggaran maksimum: 20 hingga 40 batu | Berat: 64.8 lbs

5. BASIKAL ELEKTRIK TERBAIK UNTUK BANDAR – Basikal Keutamaan E-Bike Semasa
E-Bike semasa
KEBAIKAN
– Mudah dikendalikan
– Perjalanan yang selamat dan stabil
– Markah prestasi tertinggi pada permukaan licin dan bukit

KEBURUKAN
– Berat
– Tidak mempunyai beberapa ciri yang terdapat pada beberapa e-basikal lain

Tersedia dalam dua gaya, tiga saiz dan dua warna, Priority’s Current e-basikal ialah pilihan tanpa embel-embel yang mudah untuk beroperasi mengikut penguji kami, tetapi ia tidak mempunyai beberapa ciri mencolok yang terdapat pada basikal lain dalam julat harga yang sama.

Walau bagaimanapun, kakitangan kami yang baru-baru ini mengeluarkan model ini untuk berputar memberikannya skor sempurna untuk prestasinya pada permukaan licin seperti turapan; ia juga memperoleh markah tinggi untuk menangani bukit. Penguji melaporkan bahawa ia adalah mudah untuk menukar gear dan membuat selekoh , dan loceng itu jelas dan kuat — ciri penting apabila menunggang di tengah-tengah lalu lintas bandar bersama-sama kereta, motosikal, trak dan pejalan kaki.

Walaupun penguji kami berasa selamat dan stabil menunggang basikal, mereka mengatakan bahawa mereka mendapati ia agak menyusahkan untuk diangkut. Walaupun ia adalah salah satu model yang lebih ringan dalam senarai kami, seorang penguji mendapati bahawa “Basikal itu agak berat apabila membawanya naik dan turun tangga ke pintu hadapan bangunan saya.” Mereka menghargai lampu depan dan belakang untuk berbasikal bandar dan bantuan pedal yang lancar. “Basikal ini mempunyai tahap bantuan pedal yang lebih halus, yang saya rasa hebat, terutamanya untuk menunggang bandar di mana anda tidak mahu basikal tiba-tiba melonjak ke hadapan atau apabila anda ingin memperhalusi tahap bantuan berdasarkan situasi berbeza dalam basikal lorong,” ulas penguji yang sama.

Bateri: 500 Wj | Motor: 500 W | Kelajuan tertinggi: 28 mph | Julat anggaran maksimum: 20 hingga 50 batu | Berat: Berbeza mengikut saiz

6. BASIKAL ELEKTRIK KARGO SEDERHANA TERBAIK – Rad Power RadCity 5 Plus
RadCity 5 Plus
KEBAIKAN
– Boleh membawa sehingga 60 paun pada rak belakang
– Bantuan pedal responsif dan pendikit
– Dua pilihan bingkai

KEBURUKAN
– Paparan bantuan pedal sekunder sukar dilihat dalam cahaya matahari
– Basikal mungkin berasa tidak stabil apabila tidak menggunakan bantuan pedal

Basikal Rad Power terkenal dengan motor berkuasa, reka bentuk yang menarik, harga berpatutan dan pilihan yang boleh disesuaikan . Walaupun model RadCity mungkin tidak mesra bajet seperti RadRunner 2 jenama atau menawarkan kapasiti berat belakang yang sama (120 paun) seperti RadWagon kargo yang lebih besar , ia berfungsi sebagai jalan tengah yang hebat. Ia sesuai untuk mereka yang mencari basikal laju untuk pengangkutan atau membawa beberapa barang dengan berat sehingga 60 paun. Tidak seperti RadRunner, RadCity menawarkan tujuh pilihan penggearan, pilihan antara rangka langkah demi langkah atau langkah tinggi, motor dan brek yang dinaik taraf serta julat yang lebih sedikit.

Setelah penguji kami mula beroperasi, mereka mendapati perjalanan mereka di RadCity lancar dan selamat. “Saya suka betapa mudahnya untuk memecut dan menggunakan bantuan pedal,” kata penganalisis GH Jamie Spain . “Pecutan itu sangat bagus kerana saya dapat bergerak tanpa mengayuh sama sekali.” Bagaimanapun, dia juga menyatakan bahawa dia mengelak berbasikal tanpa bantuan pedal, kerana basikal itu berasa tidak stabil apabila tidak bergerak cukup laju. Akibatnya, dia berkata dia tidak akan berasa selesa membawa kanak-kanak dan mengesyorkan RadCity untuk penunggang yang lebih besar, lebih tinggi atau lebih berpengalaman.

Secara keseluruhannya, kami menghargai brek responsif, spatbor yang menghalang lumpur dan kotoran dari belakang mereka dan lampu bersepadu untuk tunggangan waktu malam. Walau bagaimanapun, kami lebih suka paparan pusat tunggal seperti yang terdapat pada RadWagon, kerana paparan bantuan pedal sekunder sukar dilihat dalam cahaya matahari yang terang.

Bateri: 589 hingga 672 Wj | Motor: 750 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 28 hingga 50 batu | Berat: 65 lbs

7. BASIKAL ELEKTRIK LANGKAH LALU TERBAIK – Caj Basikal Elektrik Comfort
Basikal Elektrik Keselesaan
KEBAIKAN
– Reka bentuk yang menarik
– Rak roda belakang
– Lampu dan fender bersepadu

KEBURUKAN
– Bateri boleh tanggal adalah besar
– Pelarasan tempat duduk boleh menjadi rumit

Comfort Bike menepati namanya dengan menyediakan pengalaman menunggang yang pantas, selesa dan bergaya . Walaupun bateri yang terletak di atas roda belakang adalah besar, ia boleh ditanggalkan yang membolehkan pengecasan mudah. Ia juga disertakan dengan rak yang menyediakan ruang yang berguna untuk mengangkut barangan seperti beg galas atau dompet. E-basikal ini juga menampilkan paparan kecil yang dilampirkan yang menunjukkan satu daripada lima tahap bantuan pedal dan menunjukkan baki kuasa bateri.

Dari segi reka bentuk, Comfort Bike menarik secara visual, dan kami menghargai kemasukan fender untuk memastikan penunggang lebih kering pada hari hujan. Lampu depan dan belakang bersepadu menambah lapisan keselamatan tambahan untuk menunggang semasa waktu gelap. Walaupun basikal mudah dipasang dan mula menggunakan pendikit ibu jari, kami berpendapat pemegang tempat duduk untuk pelarasan ketinggian mudah akan menjadi tambahan yang mudah.

Bateri: 418 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 50 batu | Berat: 51 lbs

8. BASIKAL ELEKTRIK PALING SELESA – Electra Townie Pergi! Langkah Lalu 7D
Townie Pergi!  Langkah Lalu 7D
KEBAIKAN
– Reka bentuk yang bergaya
– Kusyen tempat duduk yang selesa
– Sesuai untuk pemula

KEBURUKAN
– Tidak sebanyak tahap bantuan pedal seperti beberapa e-basikal lain

Tersedia dalam lima warna terang dan mempunyai reka bentuk klasik yang menawan, e-basikal ini sesuai untuk pelayaran di sekitar bandar. Penguji kami gembira dengan betapa mudahnya untuk memasang basikal, dan kusyen tempat duduk yang lebar dan menyokong memberikan keselesaan yang luar biasa. Walaupun pada mulanya kami inginkan paparan yang lebih terperinci, kami tidak lama kemudian menghargai kesederhanaan basikal itu. Kami mendapati pengawal kecil dipasang pada bar hendal memberikan semua maklumat yang kami perlukan, seperti hayat bateri dan tahap bantuan pedal.

“Walaupun ia mempunyai lebih sedikit tetapan bantuan pedal berbanding yang lain, bantuan itu masih sangat membantu,” kongsi Jurutera Ujian GH Alec Scherma. “Saya dapati basikal itu mesra pengguna — hanya menekan satu butang untuk mendapatkan lebih banyak bantuan pedal. Menukar gear juga agak mudah.” Setiap aspek Townie Go! berasa naluri, dan pakar kami menganggap e-basikal berharga sederhana ini sebagai pilihan yang sangat baik untuk pemula atau sesiapa sahaja yang mencari perjalanan yang mudah dan selesa.

Bateri: 250 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 16 hingga 40 batu | Berat: 44 lbs

9. BASIKAL ELEKTRIK KELAJUAN TINGGI TERBAIK – Denago City Model 1 Step-Thru
Model Bandar 1 Langkah Lalu
KEBAIKAN
– Mencapai kelajuan tinggi dengan cepat
– Responsif
– Paparan yang mudah dibaca

KEBURUKAN
– Kawalan sensitif

Mencapai lebih 25 mph dalam ujian kami, e-basikal Denago ialah tunggangan mendebarkan yang pastinya tidak kurang kelajuan . Dilengkapi dengan kawalan sensitif dan bantuan pedal responsif, basikal ini mendorong anda ke hadapan dengan sentuhan yang sedikit, menjadikan pendikit hampir tidak diperlukan. Walaupun peminat kelajuan akan berseronok dengan persembahan Denago, kami mengesyorkannya untuk penunggang yang lebih berpengalaman.

“Anda benar-benar dapat merasakan kelajuan pada basikal ini, yang boleh menggembirakan dan mencabar,” kata Saguin. “Ada kalanya, saya mencapai 20 mph dalam lompatan pantas. Hanya satu lejang pedal boleh melancarkan anda ke hadapan.” Walaupun pecutan pantas, penguji kami mendapati Denago mudah untuk bergerak di kawasan yang sesak, semasa menunggang dan semasa turun. Mereka juga memuji sistem breknya yang selesa. “Ia terasa sangat licin di atas turapan dan mengemudi dengan mudah di sekitar penunggang basikal lain,” tambah Saguin. “Walaupun kawalan kelajuan adalah sensitif, saya mendapati kawalan brek sangat baik.”

Selain itu, kami menghargai paparan besar dan mudah dibaca pada e-basikal, serta kebolehlarasan cepat ketinggian tempat duduk.

Bateri: 652.8 Wj | Motor: 500 W | Kelajuan tertinggi: 28 mph | Julat anggaran maksimum: 20 hingga 45 batu | Berat: 53 lbs

10. BASIKAL ELEKTRIK PRAKTIKAL TERBAIK – Cannondale Treadwell Neo 2 Remixte
Treadwell Neo 2 Remixte
KEBAIKAN
– Gaya basikal konvensional yang selesa
– Jenama yang boleh dipercayai
– Bateri terbina dalam

KEBURUKAN
– Kawalan tidak intuitif untuk beroperasi
– Tiada pendikit

Walaupun reka bentuk dan bilangan pilihan warna Cannondale mungkin lebih menarik, e-basikal ini menonjol sebagai salah satu model paling tidak menakutkan yang kami uji.

Ia mempunyai “reka bentuk yang selesa dan ergonomik,” seperti yang dinyatakan oleh Rothman, yang tidak menghadapi masalah menunggang basikal walaupun selepas baterinya mati. Penguji juga menghargai perasaan dan kawalan Cannondale yang biasa apabila ia berkaitan dengan pusingan dan daya tarikan keseluruhan. Malah, e-basikal ini lebih menyerupai basikal konvensional berbanding e-basikal, terutamanya dengan bateri terbina dalam, menawarkan rasa keselamatan, kebolehpercayaan dan keselesaan di jalan raya.

Seorang penguji menyebut bahawa kawalan kurang intuitif untuk beroperasi berbanding dengan e-basikal lain, mengatakan bahawa ia “hampir terlalu kabur untuk difahami.” (Paparan hanya terdiri daripada tiga butang dan tahap bantuan pedal ditunjukkan dengan warna.) Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, penguji kami mendapati Cannondale sebagai e-basikal mudah diakses dan tanpa tambahan yang merupakan pilihan ideal untuk seseorang yang mencari jenama yang boleh dipercayai tanpa memerlukan bantuan pedal yang agresif atau pendikit — hanya tolakan tambahan sekali-sekala apabila diperlukan.

Bateri: 250 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 37 batu | Berat: 38.8 lbs

11. BASIKAL ELEKTRIK RINGAN TERBAIK – GT eGrade E-Bike Semasa 700c
eGred Semasa 700c E-Bike
KEBAIKAN
– Penampilan klasik
– Mudah ditunggang dan diangkut
– Port pengecasan

KEBURUKAN
– Tahap bantuan pedal tidak sangat intuitif
– Tiada pendikit

Bagi penunggang basikal yang berdedikasi yang mencari e-basikal berkualiti tinggi, tanpa embel-embel, kami berpendapat Arus Gred GT ialah pilihan yang sangat baik. Dengan penampilan klasik dan reka bentuk ringan yang mengagumkan, ia menawarkan pengalaman menunggang yang menggembirakan (walaupun ia tidak mempunyai pendikit). Walaupun melaraskan tahap bantuan pedal mungkin tidak seintuitif model lain, ia menjadi sifat kedua apabila anda terbiasa menukar antara tahap bantuan berwarna hijau, oren dan merah menggunakan butang pada bingkai.

“Saya secara amnya bukan peminat e-basikal, terutamanya basikal yang memecut serta-merta sebaik sahaja anda mula mengayuh atau mempunyai pendikit yang tidak memerlukan sebarang pengayuh sama sekali,” kongsi seorang penguji, yang berulang-alik 20 batu setiap hari melalui basikal ke pejabat. “Basikal ini terasa seperti e-basikal untuk penunggang basikal. Ia sangat ringan dan motor itu ditendang dengan lancar hanya apabila saya memerlukannya untuk mendaki bukit. Jika saya berada di pasaran untuk e-basikal, saya akan serius mempertimbangkan perkara seperti ini, yang tidak mengganggu pengalaman berbasikal itu sendiri dan hanya membuat beberapa pendakian yang lebih sukar sedikit lebih mudah.”

Walaupun Arus Gred GT mungkin tidak mempunyai rangkaian ciri yang paling luas di pasaran, ia bergema dengan kebanyakan penguji kami sebagai pilihan berkualiti untuk mereka yang mencari e-basikal yang kekal dengan sifat tradisionalnya tanpa menambah berat yang tidak perlu. Selain itu, jika anda sedang mencari e-basikal dengan julat terbanyak, anda hampir boleh menggandakan jarak anggaran GT sepanjang 45 batu dengan membeli pemanjang julat bateri botol air 208 wH yang dipalamkan ke dalam port pengecasan.

Bateri: 250 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 45 batu | Berat: 33 lbs

12. BASIKAL ELEKTRIK JALAN RAYA TERBAIK – Propella 7S

7s
KEBAIKAN
– Mudah alih dan selesa
– Cepat dan responsif
– Bateri boleh tanggal

KEBURUKAN
– Tidak sesuai untuk rupa bumi yang kasar

Jika anda memerlukan basikal jalan yang boleh dipercayai dan lincah untuk perjalanan singkat , Propella 7S ialah pilihan ringan yang hebat yang menawarkan nilai hebat untuk wang anda. Walaupun bingkai standard mungkin menimbulkan beberapa cabaran untuk penunggang kecil semasa memasang basikal, sebaik sahaja anda menaikinya, anda akan mengalami rasa kelajuan dan kebolehgerakan yang mudah. Basikal itu juga dilengkapi dengan paparan yang mudah dibaca, yang menurut penguji meningkatkan pengalaman menunggang mereka.

“Saya akan mengesyorkannya untuk tunggangan dalam bandar kerana pecutan pantas,” kata seorang penguji, yang memuji ketangkasan basikal itu tetapi juga menyebut kejadian di mana mereka hampir hilang kawalan di bahagian semua rupa bumi tunggangan mereka. “Tayar basikal itu sangat nipis, yang membantu dengan kelajuan tetapi menjadikannya tidak stabil pada apa-apa selain permukaan rata yang sempurna.”

Namun begitu, jika matlamat utama anda adalah untuk bersiar-siar dengan cepat dan anda merancang untuk melakukannya di jalan berturap, ini adalah basikal jalan yang boleh dipercayai yang akan memberikan bantuan yang anda perlukan. Satu lagi ciri yang patut diberi perhatian ialah bateri boleh tanggal yang hanya seberat 3.5 paun, yang menjadikan Propella 7S salah satu e-basikal paling ringan yang kami uji apabila bateri ditanggalkan.

Bateri: 250 Wj | Motor: 400 W | Kelajuan tertinggi: 19 mph | Julat anggaran maksimum: 20 hingga 40 batu | Berat: 37 lbs

13. BASIKAL ELEKTRIK BOLEH LIPAT TERBAIK – Gocycle G4 Matte Black

G4 Hitam Matte
KEBAIKAN
– Boleh dilipat dan padat
– Masa pengecasan cepat
– Port USB pada bar hendal

KEBURUKAN
– Tidak boleh melaraskan tetapan bantuan pedal pada basikal itu sendiri
– Mungkin tidak sesuai untuk penunggang yang lebih tinggi

Gocycle G4 ialah pilihan yang anggun bagi mereka yang lebih suka reka bentuk boleh lipat. Penguji kagum dengan bantuan pedal responsif basikal, yang mereka dapati dengan lancar ditendang apabila mengayuh lebih kuat tanpa sebarang hentakan secara tiba-tiba ke hadapan. Walaupun anda perlu melaraskan bantuan pedal melalui aplikasi Gocycle sebelum menunggang, kami tidak kisah bahawa anda tidak boleh melaraskan tetapan pada basikal itu sendiri — terutamanya memandangkan pendikit berkuasa yang tidak dijangka yang memberikan bantuan apabila kami tidak mahu pedal.

“Saya sangat menyukai betapa pantas dan padat basikal ini,” kata Greenwald. “Walaupun saiznya tidak konvensional dengan rangka langkah rendah dan roda kecil, basikal itu berasa cukup ringan untuk berulang-alik, sama ada menaiki kereta api atau mengemasnya ke dalam kereta.” Masa pengecasan cepat selama tiga jam adalah satu lagi kelebihan untuk penumpang, bersama-sama dengan mekanisme lipatan dan buka lipatan basikal yang mudah . Beberapa penguji kami yang lebih tinggi mendapati bahawa ketinggian tempat duduk maksimum masih terasa agak rendah, manakala seseorang menyebut bahawa mencapai brek pemegangnya agak mencabar dan membawa kepada keletihan dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, walaupun terdapat kelemahan kecil ini, tunggangan kami pada G4 adalah lancar, pantas dan menyeronokkan secara keseluruhan, walaupun dengan roda basikal yang lebih kecil.

Bateri: 300 Wj | Motor: 500 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 40 batu | Berat: 38.8 lbs

14. BASIKAL ELEKTRIK KARGO BESAR TERBAIK – Risalah L885
L885
KEBAIKAN
– Kapasiti berat 400 paun
– Perjalanan yang stabil

KEBURUKAN
– Masa pengecasan yang lama
– Boleh mencabar untuk bergerak

Flyer L885 ialah e-basikal ekor panjang yang mengagumkan yang menarik perhatian dengan reka bentuknya yang anggun, walaupun saiznya besar. Dengan kapasiti berat yang luar biasa sebanyak 400 paun, basikal ini boleh dengan mudah mengangkut sehingga 150 paun pada rak belakang sahaja, menjadikannya pilihan ideal untuk membawa kanak-kanak atau barangan runcit yang berat . Kami amat gembira dengan keserasian rak belakang dengan pelbagai aksesori, termasuk bakul kanak-kanak dan kargo yang serba boleh atau tempat duduk kanak-kanak Thule Yepp .

Walaupun penguji kami mendapati kaki kaki dwi-kaki menyusahkan untuk digunakan (ia memerlukan mengangkat basikal untuk meletakkannya), dan menyatakan bahawa basikal itu sedikit lebih mencabar untuk bergerak berbanding dengan e-basikal yang lebih ringan, kami masih menghargai lampu bersepadu, pendikit pusing dan paparan kecil. “Bantuan pedal sangat mudah digunakan dan memberikan rangsangan yang besar,” kata Scherma. “Roda besar basikal itu menyumbang kepada tunggangan yang stabil, dan melaraskan tetapan gear, pendikit dan bantuan pedal adalah mudah.”

Walaupun Flyer mempunyai julat anggaran yang mengagumkan untuk basikal sebesar saiznya, perlu diingat bahawa masa pengecasan lebih lama, mengambil masa sehingga 10 jam mengikut pengilang. Namun begitu, jika anda mencari e-basikal yang mantap dengan kapasiti tampung yang besar dan tunggangan yang stabil, kami fikir Flyer L885 adalah pilihan yang menonjol.

Bateri: 720 Wj | Motor: 500 W | Kelajuan tertinggi: 20 mph | Julat anggaran maksimum: 30 hingga 50+ batu | Berat: 73 lbs

15. BASIKAL ELEKTRIK KOMPAK TERBAI – Talian C Brompton Electric

Talian C Elektrik
KEBAIKAN
– Reka bentuk yang boleh dilipat dan ringan
– Pek bateri mudah ditanggalkan
– Pecutan yang mengagumkan

KEBURUKAN
– Tidak sesuai untuk rupa bumi yang kasar atau perjalanan yang panjang

Brompton e-basikal menyerlah antara pilihan yang kami uji, bukan sahaja kerana warna oren elektriknya tetapi juga kerana reka bentuknya yang unik.

Tidak seperti e-basikal lain, Brompton mempunyai roda yang lebih kecil dan beg pek bateri boleh tanggal yang boleh ditanggalkan dengan mudah dengan satu klik mudah. Ia juga boleh dilipat, menjadikannya pilihan ideal untuk penduduk bandar yang mempunyai perjalanan yang lebih singkat. Salah seorang penguji kami, yang merupakan pemilik lama Brompton, kagum dengan pecutan basikal ini, menyatakan bahawa tiga tahap bantuan pedal menawarkan fleksibiliti untuk pelbagai keadaan tunggangan. “Tendangan itu sangat mengagumkan tanpa mengejutkan, seperti yang sering berlaku pada basikal bantuan,” kata penguji itu. “Ia amat ketara apabila bermula dan bukit digredkan.” Seorang penguji lain menyatakan bahawa brek lebih responsif daripada yang dijangkakan tetapi mendapati basikal itu sedikit lebih kekok dan lebih berat berbanding Bromptons standard, yang boleh menjadi kelemahan apabila masuk dan keluar dari bangunan dengan cepat.

Kami juga memerhatikan bahawa peletakan pek bateri mengurangkan ruang simpanan yang tersedia pada basikal, yang memerlukan penumpang membawa beg galas mereka di belakang mereka. Sesetengah penguji mendapati basikal itu kurang selesa dan stabil berbanding dengan e-basikal lain, tetapi secara keseluruhan, kami menghargai ketinggian tempat duduk boleh laras, yang menampung pelbagai penunggang. Walaupun Brompton mungkin tidak sesuai untuk rupa bumi yang sangat kasar atau keadaan licin, kami berpendapat pelaburan itu berbaloi untuk mereka yang mencari e-basikal yang padat dan boleh dilipat.

Bateri: 300 Wj | Motor: 250 W | Kelajuan tertinggi: 15.5 mph | Julat anggaran maksimum: 20 hingga 45 batu | Berat: 38.4 lbs

Bagaimana kami menguji e-basikal

Pasukan penganalisis dan jurutera kami di Hadiah2u Malaysia menjalankan ujian menyeluruh terhadap lebih 20 basikal elektrik di Central Park untuk artikel ini. Penilaian menyeluruh telah dijalankan, dengan setiap basikal ditunggangi beberapa kali dalam beberapa minggu.

Kami menilai pelbagai aspek setiap tunggangan, termasuk kualiti keseluruhan, kebolehgerakan, pengendalian selekoh tajam dan prestasi basikal pada rupa bumi yang berbeza seperti jalan licin, berturap, laluan berbatu yang tidak rata dan condong. Kami juga menilai seberapa cepat dan lancar setiap basikal bertindak balas terhadap pecutan, sama ada dengan bantuan bantuan pedal atau pendikit.

Untuk mengumpul cerapan tambahan, kami juga menjemput penguji pengguna untuk menyertai kami di Central Park dan memberikan maklum balas tentang kemudahan penggunaan, keselesaan dan binaan setiap e-basikal. Kami menilai intuitif menghidupkan e-basikal, kemudahan pemasangan dan penurunan serta menilai kebolehlarasan ketinggian tempat duduk. Reka bentuk setiap e-basikal dinilai untuk kualiti dan daya tarikan, manakala keselesaan dan kusyen tempat duduk dan pembinaan rangka keseluruhan (termasuk kedudukan bar hendal, penempatan pemegang brek, kebolehcapaian butang, dll.) telah diperiksa dengan teliti.

Kriteria utama seperti julat anggaran maksimum, kuasa bateri (diukur dalam watt sejam), anggaran masa pengecasan dan prestasi motor telah dipertimbangkan dengan teliti untuk menentukan kualiti dan julat setiap basikal. Kami mengambil kira kemudahan storan serta sama ada bateri boleh ditanggalkan atau terbina dalam untuk mengecas mudah. Akhirnya, kami menguji ciri keselamatan setiap e-basikal, termasuk responsif brek, kestabilan bingkai dan kehadiran loceng yang kuat, jelas atau lampu bersepadu.

Perkara yang perlu dicari semasa membeli-belah untuk basikal elektrik

Menurut Chris Nolte , pengasas Propel, pengedar e-basikal terkemuka dengan lokasi di Brooklyn, NY dan Long Beach, CA, adalah penting untuk terlebih dahulu menentukan keperluan khusus anda dan sebab untuk membeli e-basikal. “Basikal dibina untuk tujuan yang berbeza, ” katanya. “Jika anda berulang-alik ke tempat kerja, pertimbangkan basikal dengan spatbor, lampu dan rak. Jika anda menunggang dengan santai atau tidak membawa kargo, dapatkan model yang lebih ringkas untuk menjimatkan kos dan kerumitan.”

Sebagai tambahan kepada pertimbangan ini, pakar basikal yang kami hubungi mengenal pasti beberapa faktor penting lain yang perlu diambil kira untuk memastikan keputusan yang termaklum:

✔️ Bateri: Apabila membeli basikal elektrik, perhatikan jenis bateri yang disertakan. “Kebanyakan bateri adalah litium-ion dan akan khusus untuk basikal,” kata Jonathan Perry, seorang mekanik utama, juruteknik sokongan penunggang dan tukang jahit basikal bertauliah di Velofix . Satu faktor penting untuk dipertimbangkan ialah jika bateri boleh ditanggalkan atau terbina dalam. Bateri boleh tanggal menawarkan kemudahan apabila mengunci e-basikal di luar, kerana ia boleh ditanggalkan dan dibawa bersama anda untuk mengelakkan kecurian. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa bateri yang lebih besar mungkin menambah beberapa paun kepada berat keseluruhan basikal, jadi ambil kira perkara itu jika anda mahukan model yang ringan. Masa pengecasan adalah satu lagi aspek yang perlu dipertimbangkan, kerana sesetengah e-basikal memerlukan lebih banyak masa untuk mengecas sepenuhnya berbanding yang lain. Akhir sekali, perlu diingat bahawa, sama seperti bateri telefon bimbit, kapasiti kuasa setiap bateri e-basikal akan berkurangan dari semasa ke semasa.

✔️ Anggaran julat: Selain itu, apabila memutuskan saiz bateri, Nolte menasihatkan mempertimbangkan julat dan penggunaan kuasa yang anda inginkan. Jarak yang anda rancang untuk menunggang akan menentukan kapasiti bateri yang diperlukan. Watt-hours (wH) digunakan untuk mengukur tenaga yang dibekalkan oleh bateri e-basikal dalam satu jam. Sebagai contoh, basikal dengan motor 250W dan bateri 250wH boleh berjalan semata-mata menggunakan kuasa bateri selama satu jam sebelum kehabisan. (Kebanyakan bateri mempunyai kapasiti minimum 400 watt-jam.) Penggunaan bateri sebenar bergantung pada faktor seperti kuasa motor (watt) dan penggunaan. Bantuan pedal berat dan penggunaan pendikit akan mengurangkan julat lebih daripada rangsangan sekali-sekala.Jika anda ingin memaksimumkan julat e-basikal anda, Perry menasihatkan untuk lebih bergantung pada kuasa kaki anda sendiri untuk mengelak daripada menggunakan sejumlah besar kuasa bateri.  Bantuan pedal penuh atau pendikit penuh sepanjang masa menggunakan banyak watt,” katanya. Untuk mengoptimumkan julat anda, dia mencadangkan agar memilih bateri yang sejajar dengan keperluan julat khusus anda. Selain itu, beliau mengesyorkan agar anda membeli bateri kedua yang anda boleh terus dicas dan diganti dengan mudah dengan bateri yang sudah habis, memastikan perjalanan tanpa gangguan apabila diperlukan.

✔️ Motor: “Perbezaan utama antara e-basikal $2,000 hingga $4,000 ialah jenis motor,” kata Perry. Terdapat dua jenis motor utama yang biasa ditemui dalam e-basikal: Motor jenis hab cenderung memberikan pengalaman tunggangan yang lebih kasar. Oleh itu, Perry menasihatkan memilih jenama e-basikal dengan reputasi untuk perkhidmatan pelanggan yang cemerlang dan jaminan yang memastikan bantuan segera sekiranya berlaku sebarang isu. Sebaliknya, motor berasaskan engkoldianggap sebagai pilihan yang lebih premium. “Jenama tertubuh seperti Shimano dan Bosch terkenal dengan pengeluaran produk yang baik dengan motor ini,” kata Perry. Motor berasaskan engkol diletakkan pada kedudukan rendah dan berada di pusat graviti pada basikal, yang menyumbang kepada pengagihan berat yang lebih baik dan secara amnya menghasilkan pengalaman tunggangan keseluruhan yang lebih lancar.

✔️ Berat: E-basikal boleh menjadi agak berat — sesetengah daripada yang kami uji mempunyai berat hampir 80 paun! Sebelum membuat pembelian, adalah penting untuk menilai sama ada basikal itu mudah dinavigasi naik dan turun tangga atau bergerak mengikut keperluan. “E-basikal sememangnya berat,” kata Perry. “Motornya berat. Baterinya berat. Untuk memastikan kos basikal rendah dan memastikan ia kukuh, ia selalunya diperbuat daripada keluli dan kadangkala aluminium, yang kedua-duanya merupakan bahan yang lebih berat.” Beliau menasihati pengguna mengendalikan basikal dan mengukur kebolehgerakannya, terutamanya apabila tidak menunggangnya secara aktif, sebelum membeli. Jika basikal berasa mencabar untuk dikendalikan, dia mencadangkan memilih model yang lebih ringan untuk meminimumkan kebimbangan tentang kestabilan dan kemudahan mengangkat.

✔️ Bantuan pedal: Bantuan pedal melibatkan penerimaan bantuan daripada motor apabila anda mengayuh, dan anda boleh melaraskan tahap bantuan pada skala 0 hingga 5. Nolte menekankan bahawa tidak semua sistem bantuan pedal adalah sama dan pengalaman boleh berbeza-beza. “Sesetengah memberi anda pengalaman yang boleh diramal dan lebih lancar, manakala sesetengahnya tidak begitu intuitif,” katanya. “Sesetengah sistem menggantikan pedal anda manakala sesetengahnya menambah pedal anda. Perbezaannya ialah penderia dan cara ia berfungsi.” Terdapat pelbagai kaedah untuk mengaktifkan bantuan pedal, yang paling mudah ialah penderia irama , yang mengesan kelajuan anda mengayuh. Walau bagaimanapun, pendekatan ini kadangkala boleh mengakibatkan gerakan tersentak. Pilihan yang lebih canggih ialah sensor tork, yang merasakan daya yang anda lakukan semasa mengayuh. Sebagai contoh, apabila menunggang menuruni bukit, anda boleh mengayuh dengan cepat tanpa memerlukan banyak kuasa. Sebaliknya, apabila mendaki bukit, anda mahu basikal memberikan kuasa tambahan. Penderia tork lebih sesuai untuk melaraskan bantuan berdasarkan output mengayuh anda dalam situasi yang berbeza.

✔️ Pendikit: E-basikal tertentu dilengkapi dengan pendikit yang membolehkan motor menggerakkan basikal tanpa perlu mengayuh. Sama ada anda memerlukan pendikit atau tidak bergantung pada pilihan peribadi dan jenis basikal yang anda tunggangi. Perry mencadangkan bahawa individu yang mencari basikal kargo untuk mengangkut kanak-kanak atau muatan berat harus mempertimbangkan e-basikal dengan pendikit. Pendikit boleh membantu terutamanya untuk menggerakkan basikal dengan mudah. Selain itu, ia terbukti berguna untuk penunggang yang memilih untuk tidak mengayuh serta-merta selepas berhenti sepenuhnya, terutamanya apabila berhadapan dengan basikal yang lebih berat.

✔️ Gear: E-basikal datang dengan pilihan gear yang berbeza, antara tujuh gear hingga tiga atau hanya satu. “Jika anda seorang penunggang aktif, anda akan mahukan beberapa gear pada e-basikal anda,” cadang Nolte. “Basikal tanpa gear akan sama ada mengayuh terlalu laju atau terlalu perlahan.” Adalah penting untuk menguji basikal tunggangan pada rupa bumi yang berbeza untuk menentukan bilangan gear yang sesuai untuk keperluan anda. Dengan cara ini, anda boleh memastikan pengalaman menunggang yang selesa dan cekap.

✔️ Tayar: Tayar nipis biasanya lebih ringan dan paling sesuai untuk menunggang di jalan berturap dan licin. Walau bagaimanapun, di kawasan yang mempunyai rupa bumi yang lebih kasar, tayar dan penggantungan yang lebih lebar disyorkan untuk daya tarikan dan keselesaan yang lebih baik, walaupun ia mengurangkan kelajuan sedikit. Perry mencadangkan melawat kedai basikal tempatan untuk mendapatkan bantuan dalam memilih tayar yang sesuai berdasarkan lokasi khusus anda dan keadaan menunggang. Jika anda kerap menunggang, tayar tahan pancit juga patut dipertimbangkan untuk meminimumkan risiko pancit dan memastikan pengalaman menunggang yang lebih lancar.

✔️ Garpu ampaian: “Fork ampaian hadapan memberikan sedikit kelembapan kejutan,” kata Perry. “Apabila anda melanggar sesuatu yang kasar di jalan raya, ia mampat dan hampir melantun.” Walau bagaimanapun, jika anda tidak berhasrat untuk menaiki basikal ke laluan luar jalan, jalan tanah berkerikil atau denai kembara, anda perlu mengelakkan garpu penggantungan. “Ia menambah berat pada basikal,” kata Perry. Walau bagaimanapun, jika anda menjangkakan akan menghadapi benjolan atau jalan berlubang semasa tunggangan anda, garpu ampaian boleh meningkatkan keselesaan dengan ketara dengan menyerap hentakan dan memberikan pengalaman yang lebih lancar.

✔️ Brek: E-basikal biasanya dilengkapi dengan brek mekanikal atau hidraulik, jelas Perry. Secara umum, brek mekanikal lebih berpatutan dan memerlukan kurang penyelenggaraan, tetapi ia mungkin mengorbankan beberapa prestasi. Mereka bergantung pada kekuatan tangan anda untuk menggunakan daya brek. Sebaliknya, brek hidraulik memberikan pengalaman brek yang lebih lancar dan responsif, mengurangkan ketegangan pada tangan anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa brek hidraulik mungkin memerlukan penyelenggaraan yang lebih kerap berbanding brek mekanikal.

✔️ Ciri tambahan: Walaupun ia mungkin dianggap sebagai aspek paling tidak penting, ia masih berbaloi untuk mempertimbangkan ciri tambahan yang disertakan dengan e-basikal anda. Ambil perhatian tentang paparan dan kebolehbacaannya — adakah ia cukup besar dan adakah butang mudah untuk dilaraskan? Nilai sama ada basikal menyediakan pilihan penyimpanan yang mencukupi seperti bakul depan atau belakang, atau petak tambahan untuk membawa barang seperti dompet, beg galas atau barangan runcit. Periksa sama ada basikal mempunyai loceng dan lampu bersepadu untuk keselamatan tambahan. Pertimbangkan sama ada fender disertakan untuk melindungi anda apabila menunggang di atas lopak atau permukaan basah. Memandangkan setiap e-basikal adalah unik, utamakan ciri yang penting kepada anda dan ambil perhatian ciri yang akan meningkatkan pengalaman menunggang keseluruhan anda.

Apakah kelas basikal elektrik?

Di AS, e-basikal dikategorikan kepada tiga kelas berbeza berdasarkan keupayaan dan kelajuannya:

✔️ Basikal elektronik kelas 1 boleh mencapai kelajuan “sehingga 20 mph dengan bantuan pedal,” kata Perry. “Ia boleh pergi lebih laju daripada itu apabila menuruni bukit, tetapi motor elektrik akan berhenti memberi anda apa-apa jenis bantuan sebaik sahaja anda pada 20 mph.”

✔️ Basikal elektronik kelas 2 juga mempunyai kelajuan maksimum 20 mph, tetapi ia didatangkan dengan pendikit yang membolehkan anda mencapai kelajuan ini tanpa mengayuh berterusan, kata Perry.

✔️ C lass 3 e-basikal mempunyai kelajuan tertinggi 28 mph. Walaupun kebanyakan e-basikal kelas 3 dilengkapi dengan pendikit, ia tidak selalu berlaku. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa e-basikal ini secara amnya tidak dibenarkan di laluan dan denai basikal. “Semak undang-undang tempatan anda mengenai penggunaan e-basikal kelas 3,” nasihat Perry.

Adakah e-basikal selamat?

Mana-mana jenis berbasikal membawa risiko yang wujud — dan e-basikal memperkenalkan lebih kelajuan ke dalam persamaan itu. Walaupun anda sentiasa mahu memakai topi keledar yang sesuai, terdapat beberapa pertimbangan utama lain yang perlu diingat untuk memastikan keselamatan anda semasa menunggang e-basikal:

✔️ Saiz dan keselesaan: Pilih e-basikal yang sesuai dengan anda dan memberikan pengalaman menunggang yang selesa. Pertimbangkan faktor seperti jenis bingkai (step-through atau high-step), kedudukan tunggangan yang ideal dan keselesaan keseluruhan. Bingkai step-through selalunya paling mudah dipakai dan berguna untuk hari-hari apabila anda memakai skirt atau pakaian. Bingkai langkah tinggi atau step over agak sukar untuk dipasang dan kurang selesa, terutamanya untuk penunggang kecil. Bagi kedudukan tunggangan, Nolte mengesyorkan kedudukan tegak untuk keselamatan, keselesaan dan penglihatan yang lebih baik.

✔️ Keselamatan bantuan pedal : Apabila berhenti, matikan bantuan pedal atau tetapkannya kepada sifar untuk mengelakkan pengaktifan pendikit secara tidak sengaja. Pastikan tangan anda memegang brek semasa dalam keadaan berhenti, sama seperti yang anda lakukan dengan kereta di lampu merah. Selain itu, anda boleh menyemak sama ada bateri e-basikal anda mempunyai pensijilan Underwriters Laboratories (UL) 2849 untuk keselamatan kebakaran.

✔️ Pemasangan dan penyelenggaraan: Sangat penting untuk memasang e-basikal anda dan diperiksa oleh profesional. Hubungi kedai basikal tempatan anda untuk mendapatkan bantuan. Walaupun mereka mungkin tidak mengendalikan komponen elektrik, mereka masih boleh memastikan keseluruhan basikal dipasang dengan betul. Perkhidmatan seperti Velofix tersedia untuk pemilik e-basikal yang memerlukan servis atau pembaikan, walaupun di rumah mereka.

Adakah basikal elektrik berbaloi?

Jika anda seorang penunggang basikal yang kerap, komuter atau mencari alternatif yang mudah untuk memandu untuk perjalanan singkat, membeli e-basikal adalah berbaloi. E-basikal menawarkan banyak faedah, seperti pengangkutan yang lebih pantas, mesra alam sekitar dan peluang untuk kekal aktif.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa e-basikal datang dengan pertimbangan tertentu. Mereka cenderung lebih berat, lebih mahal dan memerlukan penyelenggaraan yang setanding (jika bukan tambahan) berbanding basikal tradisional, yang boleh mengakibatkan kos jangka panjang yang lebih tinggi. Oleh itu, memilih e-basikal daripada jenama terkenal dengan perkhidmatan pelanggan yang boleh dipercayai adalah penting. Sebelum membuat pembelian, semak dengan kedai basikal tempatan anda tentang pilihan servis e-basikal mereka dan ambil sebarang peluang untuk menguji basikal untuk memastikan ia memenuhi keperluan dan pilihan anda.

Jenama Tampon Terbaik Untuk Wanita

Pilihan utama kami: TAMPON KESELURUHAN TERBAIK Tampax Tampon Organik Tulen TAMPON NILAI TERBAIK Tampax Tampon Plastik Mutiara TAMPON ORGANIK PALING MAMPAN Tampon Kapas Organik Generasi Ketujuh TAMPON TERBAIK UNTUK PEMULA Tampax Tampon Plastik Radiant TAMPON TERBAIK...

11 Jam Tangan Rolex Terbaik untuk Lelaki

Pengasas Rolex, Hans Wilsdorf, menyukai sesuatu apabila dia menjadikan logo syarikatnya sebagai mahkota – ia kekal sebagai raja jenama jam tangan selama lebih daripada satu abad. Ekuiti jenamanya yang besar sebahagiannya kerana Rolex memberikan sedikit sahaja, kunci...

Aliran Barang Kemas Paling Hangat untuk Kekal dalam Radar Anda

Tingkatkan koleksi aksesori anda dengan anting-anting jatuh dramatik, gelang chunky dan rantai zamrud. Tidak kira gaya anda — klasik, Paris, retro, pakaian jalanan, fesyen tahun 90-an — sedikit bling yang betul boleh menjadikan keseluruhan penampilan anda menarik....

Pengering Rambut Terbaik, Diuji oleh Pakar Kecantikan

Pilihan yang paling diuji untuk semua jenis rambut, daripada rosak kepada kerinting, halus kepada keriting dan seterusnya.Salah satu kunci untuk mendapatkan blowout tahap profesional yang menakjubkan di rumah ialah pengering rambut berkualiti tinggi. Untuk hasil yang...

14 Jam Tangan Tag Heuer Terbaik untuk Lelaki

Tag Heuer paling terkenal dengan kronografnya : genre jam tangan yang diunggulinya secara menyeluruh sehinggakan pada satu ketika ia menghasilkannya untuk kebanyakan saingan Switzerland yang terkenal, termasuk Rolex . Pengasasnya, Édouard Heuer, adalah seorang...

12 Jenama Jam Tangan Breitling Terbaik Boleh Dibeli

Breitling telah menghasilkan jam tangan yang dibuat secara serius dan menarik dari segi estetika sejak tahun 1884. Ia terkenal dengan kronograf teknikal yang sangat tepat - Aviator 8, contohnya, atau Transocean Ultimate Pilot, yang menawarkan bacaan serentak dalam...